مجازی‌سازی

مفهوم مجازی سازی 

تکنولوژی مجازی سازی و انواع مجازی سازی به یکی از مهم‌ترین فناوری‌های کامپیوتری عصر حاضر بدل گشته و با گذشت چند دهه از ابداع این تکنولوژی، این فناوری اکنون به درجه‌ای از تکامل رسیده که از آن به عنوان ابزاری حیاتی برای بهبود توسعه و پیشرفت بسترهای اطلاعاتی یاد می‌شود. 

مجازی‌سازی بعنوان زیربنای بسیاری از کاربردهای مبتنی بر پردازش‌های بزرگ داده ای تبدیل شده است و همین موضوع ضرورت پیاده‌سازی آن را دوچندان می‌کند.

بعد از محقق شدن این مهم در حوزه فناوری اطلاعات، امروزه شاهد درخواست‌های بسیاری از سازمان‌های متوسط و بزرگ جهت اجرای طرح‌های مجازی سازی و ایجاد فضاهای مجازی هستیم.

 مجازی سازی، اجتماع و به اشتراک گذاری منابع مختلف سخت افزاری و نرم افزاری، از قبیل پردازشگرها، ذخیره سازها، حافظه ها، سیستم عامل‌ها، برنامه‌ها و… برای عملکرد بهینه آنها می‌باشد.

چرا مجازی سازی

گسترش شبکه‌ها و محاسبات رایانه‌ای و نیاز به استفاده از آن جزء لاینفک فعالیت‌های تجاری و غیرتجاری به شمار می‌آید.

 امروزه یکی از چالش‌های سازمان‌های بزرگ، رشد جزیره ای سرویس‌های مختلف سازمان و خرابی شبکه و مشکلات سخت افزاری و نرم افزاری است که منجر به فلج شدن کلیه فعالیت‌های سازمان می‌گردد.

با تلفیق سرورها و سرویس‌ها خطوط قرمز فعلی در مراکز داده‌ها شکسته می‌شود، قانون یک سرور یک سرویس سال‌هاست در مراکز داده‌ها استفاده می‌شود که باعث اتلاف زیاد منابع سخت افزاری در مراکز داده می‌شود.

سرویس‌ها از هم مستقل می‌شوند و این استقلال در نهایت باعث پایداری بیشتر سرویس‌ها در شبکه می‌شود. امکان داشتن سرویس‌ها با ساختارهای متفاوت مانند Linux و Windows و iMac بر روی یک سخت افزار نیز یکی از مزایای دیگر این بستر می‌باشد

مجازی سازی شبکه
مجازی سازی سرور
مجازی سازی برنامه
مجازی سازی دسکتاپ

انواع تکنولوژی‌های مهم مجازی سازی

مجازی سازی سرور (Server/Datacenter Virtualization)

مجازی سازی سرور یا دیتاسنتر به جزء جدایی ناپذیر اکثر دیتاسنترهای بزرگ تبدیل شده است. دلیل این امر را نیز می‌توان امکاناتی دانست که مجازی سازی سرور در اختیار مدیران IT قرار می‌دهد.

 از طرف دیگر مجازی سازی سرور با افزایش بهره وری در استفاده از منابع سخت افزاری در بحث کاهش هزینه‌ها نیز بسیار مورد توجه قرار گرفته است.

مجازی سیب سازی برنامه (Application Virtualization)

مجازی سازی یک برنامه کاربردی عبارت است از نصب یک نسخه از برنامه کاربردی بر روی یکی از سرورهای مستقر در مرکز داده و فراهم آوردن امکان اجرای همزمان و از راه دور آن برای کاربران سازمان. در رویکرد مجازی سازی برنامه‌های کاربردی، بدون نیاز به هرگونه تغییر در سورس برنامه‌ها یا ایجاد تغییر در ساختار فعلی نصب و ارتباطات شبکه‌ای، و تنها با داشتن یک مرورگر و نصب یک افزونه (plugin) امکان اجرای برنامه‌ها میسر می‌گردد.

مجازی سازی دسکتاپ (Desktop Virtualization)

تکنولوژی مجازی سازی دسکتاپ، با استفاده ازمدل پردازشی مبتنی بر سرور، دسکتاپ کاربر را از محل فیزیکی سخت افزار مستقل می‌کند. در این مدل، دسکتاپ کاربر بجای اینکه روی حافظه محلی رایانه روی میز کاربر ذخیره شود، روی سرور ذخیره می‌شود.

 بنابراین زمانی که کاربر در حال کار است، تمامی برنامه‌ها، پردازش‌ها و داده‌ها روی سرور در حال اجرا و نگهداری هستند. کاربران با استفاده از Desktop Virtualization قادر به دسترسی به دسکتاپ و برنامه‌های مجازی سازی شده خود از هر شبکه و دستگاهی خواهند بود.

محصولات شرکت‌های فعال در حوزه مجازی سازی:

  • شرکت Citrix
  1. مجازی سازی سرور با Citrix XenServer
  2. مجازی سازی برنامه با Citrix XenApp
  3. مجازی سازی دسکتاپ با Citrix XenDesktop
  • شرکت VMWare
  1. مجازی سازی سرور با VMWare ESX
  2. مجازی سازی دسکتاپ با VMWare Horizon
  3. مجازی سازی شبکه با VMWare NSX
  • شرکت Microsoft
  1. مجازی سازی سرور با Microsoft Hyper-V
  2. مجازی سازی برنامه با Microsoft RemoteApp
پیمایش به بالا